Tüberküloz, ülkemizde halk arasında Verem olarak bilinen bulaşıcı bir hastalıktır. Genelde akciğerleri etkileyen, ağır bir hastalıktır. Halk arasında ve filmlerden bilinen en temel özelliği öksürürken tükürükten kan gelmesidir. Peki ama Verem belirtileri nedir, tedavisi nasıl yapılır?
Vereme yol açmakta olan bakteri, öksürük ve hapşırık yolu ile havaya saçılan küçük damlacıklarla bulaşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde eskiden çok seyrek görülen Verem enfeksiyonları, kısmen AIDS’e yol açan HIV virüsü sebebiyle 1985 senesinden bu yana tekrar artmaya yüz tutmuştur. HIV kişinin bağışıklık sistemini zayıflatmakta, bu sebeple vücut Verem bakterisine karşı tepki verememektedir.
Veremin pek çok türü, tedavi amacı ile kullanılan ilaçlara direnç göstermektedir. Aktif hasta olan fertlerin enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve antibiyotik direncini engellemek için birden çok ilacı aylarca kullanması gerekiyor.
Verem ne demek?
Verem Hastalığı adını bir bakteriden alır. Tüberküloza Mycobacterium tuberculosis adı verilen dayanıklı bakteri neden olur. Vereme yol açan bakteri Türkçede Mikobakteri Tuberculosis olarak da ifade edilmektedir.
Hastalık bu sebeple tıbbi terminolojide Tüberküloz olarak anılır. İngilizcede ise Tuberculosis ve TB kısaltması ile anılır.
Fakat biz yazımızda daha çok bilinen adı olan Verem’i kullanacağız.
Tüberküloz belirtileri nedir?
Vücudunuzda Tüberküloza yol açan bakteri bulunsa dahi, bağışıklık sisteminiz genel olarak hasta olmanızı engellemektedir. Doktorlar bu sebeple hastaları 2 gruba ayırmaktadırlar.
Latent (Gizli) Tüberküloz. Bu durumda, Verem enfeksiyonunuz vardır ancak bakteri vücudunuzda aktif olmayan durumdadır ve belirtiye yol açmaz. Gizli Tüberküloz bulaşıcı değildir. Hastalığın yayılmasını önlemek için tedavi önemlidir. Dünya genelinde 2 milyar insanın bu durumda olduğu tahmin edilmektedir.
Aktif Tüberküloz. Bu durum kişiyi hasta eder, hasta kişi de hastalığı başkalarına yayabilir. Kişi Tüberküloz bakterisi ile enfekte olduktan birkaç hafta sonra ortaya çıkabileceği gibi, seneler sonra da çıkabilir.
Aktif Tüberküloz belirtilerini sizler için sıraladık:
- 3 haftadan uzun süre geçmeyen öksürük
- Öksürükle kan gelmesi
- Göğüs ağrısı
- Nefes alma ya da öksürme sırasında ağrı
- Gece terleme
- Üşüme
- İştah kaybı
- Kilo kaybı
- Yorgunluk
- Ateş
Bir önceki yazımız olan Ginseng Nedir? Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.