Riyakarlık nedir?
Riyakarlık “iki yüzlülük, özü sözü bir olmamak, dediği diğer düşündüğü başka edinmek, sahte iş yapmak, mürailik, içi dışı başka olmak” anlamlarına gelir. Riyakar kelimesi “riya eden” demektir.
Riya dilimize Arapçadan girmiş bir kelimedir ve ikiyüzlülük anlamına gelir, “kar” eki ise “bir işi yapan, eden” anlamlarına kazanç.
İkiyüzlülük ve mürailik riyakarlığın benzer anlamlılarıdır. Riyakarlık, sahip olmadığı bir duygu, fikir, özellik vb. şeyleri kendinde varmış gibi görüş, olmayan bir şeyi varmış gibi davranma, içi dışı birbirini tutmama halidir.
Riyakar kişilerin söyledikleri ile düşündükleri veya yaptıkları birbirini tutmaz. Yüze gülüp arkadan meslek çeviren kişilere riyakar kişiler denir. Özet Olarak sahtekar, yalanlarla insanları kandıran kişilere riyakar insan denir.
Riyakarlık kelimesinin sözlük anlamı
1. İkiyüzlülük
2. İnandığı, düşündüğü gibi davranmama, özü sözü bir olmama, mürailik
Riyakarlık kelimesinin cümle içinde kullanımı
1. Riyakarlık her yerini sarmış, artık yalan söylemeden ve insanları kandırmadan duramıyor.
2. Bu yaptığın düpedüz riyakarlık, ona gülüp arkasından meslek çeviremezsin!
İslam’da riyakarlık
Riyakarlık İslam’da da yeri olan bir terimdir ve genelde “bir iyiliği Allah’ın rızası için değil de gösteriş etmek için, başkalarının beğenisini biriktirmek için yapma” anlamında kullanılır. Böyle kişilere İslam dininde mürai ya da riyakar denir.
Riya İslam dininde son derece kötü kabul edilen bir durumdur zira insanların beğenisini galip gelmek, kendi çıkarları için dini ve başkalarının manevi değerlerini göstermek günahtır. Bu davranışlar ahlaksızlık olarak kabul edilir.
aynı zamanda insanları kandırmak, aldanma yapmak, içi dışı bir olmamak da dinen riyakarlık olarak görülür ve Hz. Muhammed tarafından riya konusunda şöyle buyrulmuştur: “Belirli oysa, sizin için en fazla korktuğum şey, minik şirk, yani riyadır.” (Tirmizi, Sınır, 24)
Keza Kuran’da El-Baraka suresinde riya için şöyle buyrulmuştur: “Ey iman edenler, sadakalarınızı, malını insanlara gösteriş için harcayan, Allah’a ve öbür dünya gününe inanmayan bir kimse gibi başa kakmak ve yaralamak suretiyle heder etmeyin. Çünkü onun hali üzerinde bir toprak bulunup ta kendine şiddetli bir yağmur isabet eden ve bu suretle kendisini kaskatı bir taş halinde bırakmış olan kaypak bir kayanın hali gibidir. Onlar işledikleri hiçbir şeyde muktedir olmazlar. Allah kafirler güruhuna hidayet etmez.”
Riyakarlık kelimesinin İngilizcesi
1. hypocrisy
2. humbug
3. lip service
4. cant
5. double-dealing
6. dissimulation
7. duplicity
8. two-facedness
Kaynak:www.tdk.gov.tr
Kaynak : https://www.nedir.com/Riyakarlık
Bir önceki yazımız olan Musavi Nedir? Musavi Ne Anlama Gelir? başlıklı makalemizde anlamı, bilgi ve hakkında hakkında bilgiler verilmektedir.