Magnezyum hakkında genelde insanlar pek çok şey bilmemektedir, bu nedenle magnezyum eksikliği sıkça göz ardı edilen bir problemdir. Neredeyse kimse belirtilerin farkında olmadığı için sorunun esas kaynağını doğrudan magnezyumdan kaynaklandığını anlamaz. Peki, bu magnezyum nedir magnezyum eksikliğinin belirtileri nedir? Magnezyum nelerde bulunur?
Magnezyum nedir?
- Beyaz renkli, en hafif metallerden arasında yer almaktadır magnezyum.
- Magnezyum kimyada kullanılan simgesi Mg‘dir.
- Toz kıvamındaki magnezyum kolayca ve parlak bir şekilde alev alabilme özelliğine sahiptir.
- Tohum ve sebzelerde klorofil kompleksi halinde bulunmaktadır.
- Normal bir insanda günlük gereken miktar 0,2-0,3 gram kadardır.
Magnezyum eksikliği ülkemizde ve diğer çoğu ülkede de karşılaşılan önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Toplumun genel olarak küçük bir bölümü bu sorunu yaşamasına rağmen, toplumumuzun genelinin magnezyum alımı oldukça yetersizdir. Bunun farkında varmak için öncelikle magnezyumun ne olduğunu anlamak gerekir, ve daha öncede belirttiğimiz gibi magnezyum çok bilinmemektedir.
Genelde magnezyum eksikliği gözden kaçar ve insanlar magnezyum eksikliğinin farkına varamaz ya da adlandıramaz. Bunun temel sebebi ise vücuttaki magnezyumun (Mg) çok düşük seviyeye indirgenene kadar belirtilerin net bir biçimde gözler önüne gelmemesidir.
Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?
Tıbbi olarak hipmagnezemi olarak adlandırılan Magnezyum eksikliği ana belirtileri; dengesiz beslenme ve yetersiz alımın dışında vücuttaki mineralin yitirilmesiyle de ortaya çıkabilmektedir. Diyabet hastalığına sahip olan kişiler, mineral emilimi düşük olan insanlar, kronik ishal sorunları yaşayanlar kişiler, çölyak hastalağına sahip ve alkol bağımlılığı olan bireyler daha çok risk altındadırlar.
Magnezyum eksikliğine sahip olduğunuzu merak ediyorsanız, işte sizler için hazırladığımız birkaç belirti;
- Kas seğirmesi ve krampları
- Osteoporoz
- Yüksek tansiyon
- Kalp ritim bozukluğu
- Zihinsel hastalıklar
- Astım
- Yorgunluk ve kaslarda güçsüzlük
Magnezyum nelerde bulunur?
Doğru miktarda Magnezyum (Mg) alabilmenin en basit ve doğru yolu, dengeli ve düzenli bir beslenmeden geçmektedir ve magnezyum içeren ürünlerin beslenmeye dahil edilmesi yolundan geçmektedir. Bu neden ile birlikte Magnezyum eksikliği belirtileri ortaya çıkmadan hemen önce önleminizi alabilirsiniz ve dengeli beslenmiş olursunuz, dengeli beslenmenizin yardımı ile hem magnezyum eksikliği yaşamaz hem de diğer oluşabilecek rahatsızlıkları önlemiş olursunuz. Peki bu bahsettiğimiz Magnezyum nelerde bulunur? Hangi besinleri tüketmelisiniz;
- Bitter çikolata
- Muz
- Kuruyemişler
- Tam tahıllı ürünler
- Bağlı balıklar
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Avokado
- Kuru baklagiller
Bir önceki yazımız olan Alc Sabah Akşam Kapsül Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nedir? Kullanıcı Yorumları başlıklı makalemizde Alc Sabah Akşam Kapsül bağışıklık sisteminin güçlenmesine yararı var mı?, Alc Sabah Akşam Kapsül eczanelerde satılır mı? ve Alc Sabah Akşam Kapsül etkileri nelerdir? hakkında bilgiler verilmektedir.