Bu yazımda sizlere kalp krizi, kalp krizi emareleri, gizli kalp, hipertansiyon ve hipertansiyon emareleri hakkında bilinen önemli noktaları aktaracağım.

Kalp Krizi Nedir?
Kalbi besleyici koroner arter olarak adlandırılan; kalbi besleyen damarların ansızın tıkanması sonucu olduğu göğüste yanma, boyuna, çeneye, sırtın arkasına, omuza vuran ağrıyla ortaya çıkan duruma kalp krizi denir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Göğüs bölgesinde ağrı ve sıkışma, nefes darlığı, bulantı, terleme, karın ağrısı, baş dönmesi ve kolda uyuşukluk.
Kalp Krizine Karşı Nasıl Korunmalıyız?
Sıcak havaların artması, aşırı tuz tüketimi ile birlikte vücutta bulunan sıvının azalması bu sıvı azalımı ile birlikte gerilim artmasıyla kalp krizinin tetikleyebilir. Kalp krizinden kaçınmak için; aşırı sıcaklardan uzaklaşmalı, tuz tüketimi azaltmalıyız.
Kalp Krizi İçin Kimler Riski Altında?
Obezite hastaları, sigara tüketen kişiler, yüksek tansiyon hastaları, kolestrolü yüksek kişiler, depresyondaki kişiler, aşırı stres altında bulunan kişiler ve damar hastalığı bulunan kişiler olarak örneklendirebiliriz.
Neden Gençlerde Kalp Krizi Oluyor?
Kalp krizi, yeni çağın hastalığı olarak gerçekleşiyor. Türkiye de 20 yaşlarındakilerde 3’te birinde kalp krizi ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi yukarıda belirttiğimiz durumların artmasından kaynaklanmaktadır.
Hipertansiyon Nedir?
Damarın içinde bulunan kanın damar duvarına göre yüksek basınçta olmasına hipertansiyon denir. Uzun vadede kanın damar duvarlarındaki etkisi damarın iç yüzeyinde hasara yol açar. Yüksek tansiyon nedeni ile birlikte organları besleyen damarlarda tıkanma, genişleme veya yırtılmalar ortaya çıkabilir. Hipertansiyon organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliklerine sebep olabilir.
Yüksek kan basıncı olarak da bilinen hipertansiyon, uzun süre belirti göstermeden böbrek, beyin, kalp damar sistemine verebileceği Hasar sebebiyle halk arasında “sessiz düşman” olarak da bilinmektedir.
Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyonun en yaygın belirtileri arasında aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak; baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, görmede bozukluk örnekleri verilebilir.
Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir?
Hipertansiyonun nedenleri olarak günlük yüksek tuz alımı, stres, obezit, ailede hipertansiyon öyküsünün olduğu gibi genetik faktörler, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam tarzı, kalsiyum, potasyum, ayrıca tiroid hastalıkları, böbrek üstü bezi tümörleri, böbreğe giden damarlarda daralma, aort darlıkları, genetik bozukluklar da hipertansiyonu tetikleyici faktörlerle birlikte ortaya çıkabilmektedir. Doğum kontrol hapları, çeşitli ağrı kesici türleri de kan basıncını yükseltip, hipertansiyona sebep olmaktadır.
Hipertansiyondan Korunma
140/90 mm HG altına düşürmektir. Eğer şeker hastalığı, böbrek yetersizliği ve organ hasarı var ise kan basıncının daha düşük olması hedeflenir. Aynı zamanda tedavinin önemli bir kısmını ilaç tedavisi oluşturur. Hipertansiyon tedavisi uygulama tarzı, tertipli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması çok önemlidir. Tüm atardamarlarına işlem yapılarak kan basıncı kontrol altına alınabilir. İnme, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi hipertansiyonun yarattığı ciddi durumlardan korunmak için erken tanı çok önemlidir. Erken tanı koyulan ve denetim altına alınan kişilerde, yaşam kontrolü etkilenmez.
Bir önceki yazımız olan Maarif ne demek Nedir? Maarif ne demek Ne Anlama Gelir? başlıklı makalemizde anlamı, bilgi ve hakkında hakkında bilgiler verilmektedir.