Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon hastalığı, kan basıncı değerlerinin kalıcı olarak çok yüksek olduğu vasküler sistemin bir hastalığı olarak sınıflandırılmıştır. Hipertansiflerin (hipertansiyon hastalarının) % 90’ında organik bir neden belirgin olarak görülmemektedir. Belirgin olmayan bu tip yüksek tansiyon, esansiyel hipertansiyon ya da primer hipertansiyon olarak bilinmektedir ve sınıflandırılmıştır.
Sekonder hipertansiyon
Sekonder hipertansiyondan etkilenenlerin yaklaşık % 10’unda, renal arterlerin daralması gibi oluşabilecek hastalıklar, kan basıncının çok yüksek olmasının temel nedenidir. Doktorlar bu durumda esansiyel olmayan hipertansiyon ya da sekonder hipertansiyon olarak bahsetmektedir.
Bu gibi durumlarda, esasında altta yatan hastalık ilk önce mümkün olduğunca hızlı tedavi edilmelidir. Bazı hastalar kişiler için, altta yatan hastalığın tedavisi, yüksek tansiyon tedavisine gerek duyulmaksızın kan basıncını normal bir değere düşmesini sağlayacaktır.
Hipertansiyon neden bu kadar tehlikelidir?
Hipertansiyon seneler içerisinde kalp, koroner arterler, beyin, böbrekler ve kan damarları gibi önemli organlara zarar verebilmektedir. Sonuç olarak, kalp krizi ya da inme gibi hayatı tehdit edici hastalıklar ile karşılaşılabilmektedir. Bu sebeple, yüksek tansiyonun tedavisinde ki en önemli amaç, tansiyonu kalıcı olarak normal seviyeye indirgemektir. Bu, organların zarar görmesini önler ve kalp krizi ya da inmeyi riskini önlemeye yardımcı olmaktır.
Hipertansiyon neden olur?
İnsan vücudunda kan basıncı çok karmaşık bir mekanizma ile çalışmaktadır. Biyokimyasal haberci maddeler, organlar, kan damarları ve sinir sistemi birbirleriyle sürekli etkileşim halindedir. Bu mekanizma bugüne dek yalnızca kısmen çözülebilmiştir. Doktorlar maalesef, bu mekanizmanın hangi noktalarında hipertansiyonun tetiklendiğini yeteri kadar bilmiyorlar. Bu, yüksek tansiyonun fiziksel sebeplerinin hala bilinmediği manasına gelmektedir
Hipertansiyon belirtileri nelerdir?
Yüksek tansiyonu olan insanların çoğunda semptom bulunmamaktadır, yani kendisini saklayabilir. Bu neden ile hipertansiyon halk arasında kimi zaman “sessiz katil” olarak adlandırılmaktadır. Bu sebepten dolayı kan basıncınızın düzenli şekilde kontrol edilmesi son derece önemlidir.
Bazı insanlar yüksek tansiyon ile baş ağrısı, burun kanaması ya da nefes darlığı yaşarlar. Bununla beraber, bu belirtiler başka ciddi ya da ciddi olmayan pek çok şeyden de kaynaklanabilir. Ancak genelde bu semptomlar, kan basıncı belirli bir süre boyunca tehlikeli derecede yüksek bir seviyeye ulaştığında ortaya çıkar.
Bir önceki yazımız olan Arı Sokması Tehlikeli Midir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.