Düzenli hayat için ne yapmalıyız?
Stres, iş hayatı, öğrencilik ve evlilik nedeniyle hayat düzeniniz kontrolden çıkabilir. Bebeklik, çocukluk, ergenlik, askerlik, evlilik ve yaşlılık derken hayatımız rastgele gelip, geçiyor. Düzenli hayata sahip olmak için önerileri uygulayarak, hayatınızı düzene sokabilirsiniz. Hayatınızın kalitesini arttırarak, her insan gibi güzel bir yaşam sizin de hakkınız.

Önceliklerinizi Ertelemeyin Ve Önem Verin
Stres, yoğunluk, iş, hastalık gibi nedenlerden dolayı kafanız karışabilir. Gereğinden fazla kafanız karışıyorsa, yapacağınız işi düzeltmenin bir zamanı yoktur. Hangi görevi önce yapıp, yapmayacağınıza odaklanarak önem verin ancak ertelemeyin. İşiniz gereği acil olan projelere öncelik verin.
Hangi iş için ne kadar zaman zaman harcadığınızı belirleyin. Yapmadığınız bir iş var mı? Bu faktörleri araştırarak, önce yapacağınız işi belirleyebilirsiniz. Stres, telaş, unutkanlık gibi eylemlerden uzak kalırsınız. Böylece kafanız hiç karışmaz.
Zamanınızı Yönetin
Öğrenci ya da çalışan olarak, her zaman neyi ne zaman yapacağınıza dair bir plan oluşturun. Hangi iş için ne kadar zaman harcayacağınızı belirleyin. Bir not defteri, ajanda ya da akıllı telefon size yardımcı olacaktır. Oluşturduğunuz plan ve zaman çizelgesine uymaya mutlaka özen gösterin.
İhtiyaçlarınızın Ve Beklentilerinizin Listesini Yapın
Tıpkı alışveriş listesi yapar gibi, ihtiyaç ve beklentilerinize dair bir liste oluşturun. İlerleyen günlerde yapacağınız işleri unutmazsınız. İyi düzenlediğiniz liste sizi başarılı kılacaktır. Böylece bir işte ne kadar ilerleyip, ilerlemediğinizi ve nerede hata yaptığınızı bulabilirsiniz.
Teknolojiden Faydalanın
Düzenli bir hayata sahip olmak için, teknolojinin yararlarından faydalanın. Telefonda veya bilgisayarda en çok kullandığınızın programların kısa yollarını oluşturun. Not alma, ajanda, sağlık, hava durumu, yol durumu, seyahat, önemli dosyaların saklanması, şifre yönetimi, banka hesapları, yemek, haber gibi işlemleri teknolojinin nimetlerinden faydalanarak yapabilirsiniz.
Hayatınızı Kolaylaştıracak Uygulamalar
- Evernote (not defteri)
- Pocket (sosyal medyada takip ettiğiniz kişileri bir tık ile ulaşın)
- Moves (sağlıklı spor yapmanın kısa yolu)
- Dulingo, Google Translate (dil çeviri uygulaması)
- Dropbox, One Drive, Yandex, Google Drive (bulut depolama servisi)
- Lastpass (şifre oluşturma ve hatırlatma uygulaması)
- Todoist (yapmanız gereken işleri planlamanıza yardımcı olur)
- SleepCycle (uykunuzu düzenler)
- Sworkit (düzenli spor yapmanıza imkân tanır)
- Yummly Recipes, Fit Men Cook, nefis yemek tarifleri, bugün ne pişirsem, tarif küpü (yemek tarifleri uygulaması)
- Calendars 5, Google takvim, Jorte Calendar, Womanlog, Sunrise Calendar, Wawe Calendar, Jorte Calendar (takvim ve ajanda uygulaması)

Rutin İşlemlerinizi Belirleyin
Hayatınızın kendi elinizde güvenli hissetmek için rutin işlemlerinizi belirleyin. Böylece yapacağınız işi unutmaz ve planladığınız gibi ilerler. Geriye kalan zamanlar içinde aklınıza gelen fikirleri değerlendirebilirsiniz.
Sosyal Medyayı Düzenli Kullanın
Yukarıda teknolojinin nimetlerinden faydalanın demiştik. Teknolojiyi doğru düzgün kullanmazsanız, zararlarına maruz kalabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de sosyal medya platformlarıdır. Sosyal medya uygulamalarına bilgisayardan, tabletten ve telefondan rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Video izlemek, fotoğraf bakmak, beğenmek, paylaşmak gibi eylemlere ayırdığınız zaman, yapacağınız işi unutmaya ve yapmamaya neden olabilir. Bu durumda sosyal medya kullanımını düzene sokabilirsiniz.
İş Hayatını Ve Özel Hayatı Birbirinden Ayırın
İş arkadaşlarınızla özel hayatınızı birbiriyle birleştirirseniz, yaptığınız işler çok fazla karışır. İş hayatınızdaki profesyonelliğinizi kaybetmek istemiyorsanız, iş hayatınızı ve özel hayatınızı bir birinden ayrı tutmaya özen gösterin.
Zaman Geçireceğiniz Değerli Arkadaşları Belirleyin
İş ya da öğrenci fark etmeksizin, kime ne kadar zaman ayıracağınızı bilmeniz gerekir. İşleri yapmak, dinlenmek ve hoş vakit geçirmek için sizin de zamana ihtiyacınız var. Kendinize bazı sorular sorup, cevaplayarak hangi arkadaşlarla ne kadar zaman geçireceğinizi belirleyebilirsiniz.
Her yerde kendinizi rahat hissediyor musunuz? Çalışırken ve okula giderken, dinlenmeniz için yeterli zamanınız olmayabilir. Mesai saatleri dışında kendiniz olun. Dinlenin ve arkadaşlarınızla zaman geçirin.
Bir şeye kızdınız. Bu durumu konuşabiliyor musunuz? Yalan, dolan ve dedikodu olmadan sizi kızdıran konulara konuşup, paylaşabileceğiniz kişilerle arkadaşlık edinin. Yüzünüze ayrı, arkanızdan ayrı konuşan kişilere değer vermeyin.
Onun yanında mutlu musun? Sana karşı dürüst davranıyorlar mı? Arkadaşlarınızın diğer kişilerin yanında olduğu gibi sana da dürüst davranmaları önemlidir. Her şeyi doğru, dürüst ve gerçek söylenmesi sizi mutlu etmeyebilir. Doğru, yalan ne olursa olsun, size bunu söyleyen arkadaşlara değer verebilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Mutfak Temizliği Nedir? Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır, Nasıl Yapılmalı? başlıklı makalemizde Buzdolabını nasıl temizlerim?, Ev yapımı bulaşık makinesi formülü ve Ev yapımı mutfak temizleme spreyi hakkında bilgiler verilmektedir.