Diş eti iltihabı nedir?
Diş eti iltihabı; diş etinin etrafında tahrişe, kızarıklığa ve şişmeye, iltihaplanmaya sebep olan ve oldukça yayın görülen hafif olarak sınıflandıracağımız bir diş eti rahatsızlığıdır.. Diş eti iltihabı, periodontitis adı verilen çok daha ciddi diş eti hastalığına ve diş kaybına yol açabilmektedir. Bu sebepten dolayı, diş eti iltihabı ciddiye alınmalıdır ve derhal tedavi için bir dişçiye gitmek oldukça önemlidir.
Diş eti iltihabının en yaygın ve bilinen sebebi kötü ağız hijyenidir. Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamanız, günlük olarak diş ipi kullanmanız ve düzenli diş muayeneleri için bir dişçiye gitmeniz gibi ağız sağlığınız için önemli alışkanlıklarını edinmek, diş eti iltihabını önlemeye ve tersine çevirmeye yardımcı olabilir.
Diş eti iltihabı neden olur?
Diş eti iltihabının en yaygın ve bilinen sebebi yukarıda belirttiğimiz alışkanlıkların yapılmaması durumunda ortaya çıkan, dişlerde plak oluşumu ve çevredeki diş eti dokularında iltihaplanmaya sebep olabilecek kötü ağız hijyenidir. İşte plağın diş eti iltihabına nasıl yol açabileceği konusunda 3 ana madde:
Dişlerinizde plak oluşması: Plak, gıdalardaki nişastalar ve şekerler normalde ağzınızda bulunan parazitlerle etkileşime girdiğinde dişlerinizde oluşan görünmez, yapışkan bir tabakadır. Plak, hızlı bir biçimde yeniden oluştuğu için günlük olarak çıkarılması gerekir.
Oluşan bu plakların tartara dönüşmesi: Dişlerinizde kalan plak, dişeti çizginizin altında sertleşerek bakteri toplayan tartar (diş taşı) haline gelebilir. Diş taşı plağın çıkarılmasını zorlaştırır, parazitler için koruyucu bir kalkan oluşturur ve diş eti hattında tahrişe neden olur. Tartarı çıkarmak için uzman diş temizliğine ihtiyacınız vardır.
Diş etinin iltihaplanması: Dişlerinizde ne kadar uzun süre plak ve tartar kalırsa, diş etini o kadar çok tahriş eder, dişlerinizin tabanının etrafındaki kısmı iltihaplanmaya neden olur. Zamanla diş etleriniz şişer ve kolayca kanar. Diş çürüğü de ortaya çıkabilir. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse periodontite ve sonunda diş kaybına doğru ilerleyebilir.
Bir önceki yazımız olan Onilic Sarımsak Kürü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.